Krasobruslařkám se dařilo v Jičíně i v Brně, pomohli i dva muži

Krasobruslařky FSC Kopřivnice v úvodu nového roku úspěšně zvládly závody v Novém Jičíně a v Břeclavi, pokaždé to bylo i s medailovými třešničkami na dortu. Vědět o sobě daly i dva týmy v synchro krasobruslení, v jednom z nich dokonce i za podpory dvou mužských členů.

Skupina jedenácti kopřivnických krasobruslařek vyrazila na Pohár ČKS do Nového Jičína a dařilo se jim tam náramně, včetně medailových umístění. V kategorii žaček vyhrála Adéla Hasalová, druhá byla Izabela Libigerová a 29. Aneta Burýšková. V kategorii nejmladších žaček získala Alexandra Matušíková stříbrnou medaili a 24. skončila Valentýna Krupová. V mladších žačkách brala Natálie Ošmerová 19. místo. V mladších nováčcích se Laura Velartová umístila na 6. pozici, ve starších nováčcích skončila pátá Nela Laki. První soutěžní jízdu si v Novém Jičíně zajely Sofie Baďurová, Agnes Červenková a Stefania Loktionova, které to zvládly skvěle a byly odměněny medailí. „Tady bych rád pochválil všechny holky, které v Novém Jičíně závodily. Medaile jsou samozřejmě super, ale skutečně zde zaslouží pochvalu všechny holky, byl to první závod po vánoční pauze a vzhledem k tomu předvedly pěkné výkony,“ řekl trenér mladých krasobruslařek Evžen Milčinský.

O týden později vyjela jiná kopřivnická skupinka na závod vyššího Českého poháru do Břeclavi. A také tam byla děvčata vidět a byla z toho i jedna medaile. V nejmladších žačkách dojela Anna Králíková 11. a Isabela Matušíková 21. „Holky zajely dobře. Anička je podle našich předběžných propočtů v postupovém pásmu pro republikový šampionát, na který se kvalifikuje první třicítka závodnic. Někde na hraně top 30 je také Isabela Matušíková, která ještě asi bude muset na příštích závodech zabodovat a posichrovat si místo v top 30,“ řekl trenér Milčinský. V mladších žačkách byla Natálie Sopuchová 6., čímž se přiblížila jistotě top 30 a tím pádem republice, Žaneta Ella Kuběnová dojela ve svém teprve druhém závodě ve starší kategorii na 34. místě. V juniorkách se Dominika Neumanová umístila 14. a Zuzana Horáková 19. Obě bojují a dále budou bojovat o body pro republikový šampionát, který u juniorů jede prvních 24 závodnic a koná se již na začátku února, tedy dříve než mladší kategorie.

Největší úspěch kopřivnické výpravy v Břeclavi přišel v kategorii žaček, kde cinkla zlatá medaile, která by se ovšem dala nazvat jako divoká. Postarala se o ni Eliška Kubáňová, která se ke zlatu probila poměrně neobvyklým způsobem. „Musím to bohužel nazvat jedině tak, že Eliška zmastila krátký program,“ pousmál se s odstupem času trenér Evžen Milčinský nad jízdou, kterou stíhala jedna katastrofa za druhou. „Nepovedl se jí úvod, když neskočila úvodní kombinaci, a pak už to šlo ráz na ráz, nakupily se chybky včetně pádu v piruetě a bylo z toho až jedenácté místo po krátkém programu,“ popsal neradostnou jízdu trenér. Naštěstí se opora kopřivnického klubu dala skvěle dohromady a předvedla parádní představení. „Trošku jsme si v čase mezi kraťasem a volnou jízdou promluvili, ujasnili některé věci a volná jízda se Elišce povedla velmi dobře. Předvedla přesně to, čeho je schopna, a až na maličkosti to bylo v pořádku. I takové závody se občas stanou,“ řekl trenér Milčinský. Velmi dobře se prezentovala v žačkách také druhá zástupkyně FSC Kopřivnice Julie Hruškovská, která skončila devátá. „Julii bych rád pochválil za krátký program, po kterém byla pátá. I volnou jízdu pak zajela velmi pěkně, odskákala v ní čtyři trojité skoky a stejně jako u Elišky to vypadá dobře s kvalifikováním se na mistrovství republiky na konci sezony, které pojede 30 nejlepších,“ uvedl Milčinský.

Oddílu FSC Kopřivnice se kromě soutěží jednotlivců dařilo také v synchro krasobruslení, kde přišly na sklonku uplynulého roku dva pěkné výsledky. Volná jízda týmu Angels Gang, ve kterém bylo jedenáct žen a také dva muži, získala šesté místo v kategorii Adult na mezinárodním závodě v Brně. „Je to taková naše speciální sestava, tým se skládá převážně z žen, které dříve závodily a teď se třeba vracejí po mateřské, dokonce jsou v týmu i dva muži,“ prozradil trenér Milčinský. Ve stejném závodě se dařilo i týmu děvčat s názvem Black angels, který navázal na medaili z polského Gdaňsku a i v Brně získal cenný kov – bronz. „Z patnácti týmů se naše děvčata v kategorii mixed age umístila na parádním třetím místě za dvěma maďarskými týmy, což bylo nejlepší z českých týmů. Až za námi skončila družstva z Jihoafrické republiky, Velké Británie nebo Finska,“ dodal spokojeně Evžen Milčinský.

https://www.koprivnice.cz/krasobruslarkam%2Dse%2Ddarilo%2Dv%2Djicine%2Di%2Dv%2Dbrne%2Dpomohli%2Di%2Ddva%2Dmuzi/d-77443/p1=5138