Krásná sezona: krasobruslařky FSC zářily doma i ve světě

Kopřivnice (mha) – Parádní sezona, které vévodí medaile z olympiády dětí a mládeže nebo zlato na domácím mistrovství České republiky, jež se po 21 letech konalo v Kopřivnici, ale také spousta odjetých závodů v tuzemsku i v zahraničí. Především ale další sportovní výkonnostní pokrok u všech mladých krasobruslařek. Taková byla sezona 2022-2023 krasobruslařského klubu FSC Kopřivnice.

Kopřivnické krasobruslařky na domácím republikovém šampionátu – zleva Natálie Sopuchová, Julie Hruškovská, Dominika Neumannová, Adéla Hasalová, Jana Navrátilová, trenérka Vladimíra Milčinská a Izabela Libigerová. FOTO: MAREK HAVRAN

Kopřivnické krasobruslařky na domácím republikovém šampionátu – zleva Natálie Sopuchová, Julie Hruškovská, Dominika Neumannová, Adéla Hasalová, Jana Navrátilová, trenérka Vladimíra Milčinská a Izabela Libigerová.

FOTO: MAREK HAVRAN

Klub FSC Kopřivnice trenérsky vedený Vladimírou a Evženem Milčinskými a Michaelou Milčinskou bojoval v sezoně 2022-2023 hned na několika frontách. Pravidelně se jezdilo po soutěžích v tuzemsku (Český pohár a nižší Pohár ČKS), přidaly se také výjezdy na mezinárodní soutěže do zahraničí a počítat musíme také účinkování a skvělé výsledky týmu Black Angels, který se věnuje synchronizovanému krasobruslení. Nejvíc závodů absolvovaly krasobruslařky FSC Kopřivnice po tuzemských zimních stadionech. „Od začátku sezony jsme jezdili vlastně skoro každý víkend na nějaké soutěže. V naší sestavě máme mnoho děvčat, z nichž některým sedí spíše nižší Poháry ČKS, kde se mohou rozvíjet a sbírat zkušenosti, jiným zase vyhovuje spíše Český pohár, kde potkávají silnější protivníky a také jim to pomáhá v jejich vývoji,“ začíná s hodnocením sezony Evžen Milčinský, trenér FSC Kopřivnice. Kromě domácích podniků oddíl zamířil několikrát také na mezinárodní závody do zahraničí, v poslední sezoně to bylo například Celje (Slovinsko), Dortmund (Německo) nebo Gdaňsk (Polsko). „Tyto závody jsou vždy dobrou zkušeností, i proto jsme jich do sezony zařadili hned několik. Většinou se tam holky utkávaly s velmi silnými soupeřkami a věříme, že to svůj účel splnilo,“ je přesvědčen Evžen Milčinský.

Mezi největší úspěchy sezony lze jistě zařadit titul mistryně republiky na domácím MČR žactva v Kopřivnici pro Elišku Kubáňovou nebo stříbrnou medaili pro Moravskoslezský kraj, kterou vyjela taktéž Eliška Kubáňová na Zimní olympiádě dětí a mládeže v Nové Pace. Tým synchronizovaného bruslení Black Angels vyjel třetí místo na MČR nebo stříbro na mezinárodních závodech v polském Gdaňsku. „Ale dobrých výsledků bylo samozřejmě mnohem více. Všechny holky mají za sebou náročnou a dobrou sezonu a všechny bychom rádi pochválili za přístup k tréninkům i závodům a těšíme se na další pokračování,“ shodující se oba trenéři, tedy manželé Milčinští.

Stopu kopřivnického krasobruslení však lze spatřit také mimo kopřivnický oddíl a stará se o to Petra, dcera manželů Milčinských, která je členkou prestižního pražského Olympia teamu v synchro krasobruslení. „Petra se v rámci tohoto družstva v průběhu sezony spolupodílela na několika úspěších včetně toho největšího v této sezoně, a to zisku 14. místa na mistrovství světa v synchronizovaném bruslení v Lake Placid 2023 v USA,“ připomněl Evžen Milčinský úspěch členky FSC Kopřivnice.

A jaký byl nejsilnější moment celé sezony? „On vlastně skoro každý závod má nějaký svůj příběh a zajímavost. Ale kdybych měla jmenovat jeden silný moment, tak by to bylo vystoupení Julie Hruškovské na mistrovství republiky, které bylo u nás v Kopřivnici na začátku března. Julie se pouhých pět týdnů před šampionátem zranila a nevypadalo to s ní vůbec dobře. Chtěla ovšem doma startovat, skoro zázrakem se uzdravila a nakonec vybojovala parádní desáté místo,“ vzpomněla jeden z mnoha příběhů lemujících sezonu 2022/2023 trenérka Vladimíra Milčinská a společně s Evženem Milčinským nezapomněli na poděkování všem, kteří se pohybovali kolem kopřivnického krasobruslení. „Rádi bychom vyzdvihli především neobyčejnou skvělou partu tvořenou rodiči a fanoušky, která se vytvořila a která fungovala skvěle po celou sezonu. Takovým vrcholem a odměnou pro všechny bylo domácí mistrovství republiky žactva, které jsme si užili všichni – holky závodnice, my trenéři i rodiče a fanoušci. Teď už se můžeme těšit na další sezonu,“ dodávají manželé Milčinští.Vytvořeno / změněno: 28.4.2023 / 28.4.2023

https://www.koprivnice.cz/krasna-sezona-krasobruslarky-fsc-zarily-doma-i-ve-svete/d-75334