Kopřivnické noviny: Štěpánová debutovala na mistrovství Evropy

Graz (cab) – Na Mistrovství Evropy seniorů v krasobruslení, které probíhalo od středy 22. do neděle 26. ledna v rakouském Grazu, měla Kopřivnice také svoji zástupkyni. V kategorii žen reprezentovala Českou republiku čerstvě sedmnáctiletá Klára Štěpánová. V konkurenci 37 závodnic spíše sbírala zkušenosti, v krátkém programu obsadila předposlední příčku a do volných jízd nepostoupila.

Kláře Štěpánové (FSC Kopřivnice) nevyšly v krátkém programu na mistrovství Evropy dva skoky, krokovku a piruety však měla výborné. FOTO: ČESKÝ KRASOBRUSLAŘSKÝ SVAZ

Štěpánová nezvládla úvodní trojitý salchow a o značnou porci bodů pak přišla pádem při prvním skoku v kombinaci, kterou tak nemohla dokončit. Ve zbytku jízdy ale zabojovala, všechny piruety měla na nejvyšší úrovně, krokovou sekvenci na level tři, přičemž čtyřky dosahují jen ty nejlepší, a její projev a energičnost dodal celému vystoupení šmrnc. Bohužel nízká technická úroveň ovlivnila i druhou sadu známek a Štěpánová dostala za svůj výkon 37,83 b. „Celkovou jízdu jsem si užila, atmosféra byla super. Druhou část krátkého programu jsem zajela hodně slušně, bohužel se mi nepovedly první dva skokové prvky. Mám to tak celou sezonu, takže do té příští budu muset zamakat právě na skocích, které nemám na jistotu. Když se pak k tomu přidá nervozita, tak se to projeví,“ řekla po závodě v rozhovoru pro Českou televizi Klára Štěpánová.

Nervozitu jako jeden z důvodů nevydařených skoků vidí i oba její trenéři. „Strašná škoda. Na rozbruslení to vypadalo slibně, ale pak ty skoky nezvládla, asi z přemíry snahy udělat je správně. To se projevilo na známce, protože krokovku a piruety splnila tak, jak měla. Já doufám, že i tak se Klára líbila, že to bylo koukatelné. Celou sezonu ty skoky byly jak na houpačce, tak doufám, že už je to teď za námi. Pojedeme ještě mistrovství republiky juniorů, pak si dáme pauzu a budeme se připravovat na další sezonu. I tak to byl obrovský zážitek, zkušenost pro Kláru, snad se z toho poučí a další sezona už bude vypadat úplně jinak,“ okomentovali její výkon Evžen a Vladimíra Milčinští.

Souboj o mistrovský titul se odehrál výhradně mezi ruskými mladičkými krasobruslařkami, které ve svých jízdách předvádí čtverné skoky či trojitý axel. Zlato nakonec získala šestnáctiletá Alena Kostorná, stříbro o rok mladší Anna Ščerbakovová a bronz stejně stará Alexandra Trusovová.

Kopřivnické noviny číslo 4/2020 ze dne 30.01.2020