Kopřivnické noviny: Klára Štěpánová opět pojede mezinárodní závody

Kopřivnice (cab) – Konec loňské sezony nebyl pro krasobruslařku FSC Kopřivnice a českou juniorskou reprezentantku Kláru Štěpánovou zrovna šťastný, její peripetie jsou však u konce a naplno se již připravuje na sezonu novou, kterou odstartuje prvními závody příští víkend.

Klára Štěpánová se kvůli zdravotním problémům nemohla zúčastnit únorového juniorského mistrovství ČR, a přišla tak o možnost pokusit se nominovat na světový šampionát juniorů. „Nové brusle jí bohužel způsobily až takové problémy, že nemohla republiku odjet. Brusle jsme vyměnili, aby alespoň mohla odjet European Youth Olympic Festival v Sarajevu, ale stejně muselo dojít k další výměně a úpravě, než konečně sedly,“ vylíčila strasti s nejdůležitější částí výbavy krasobruslaře trenérka Vladimíra Milčinská, jež se na přípravě Kláry spolu se svým manželem Evženem podílí.

Na takto vysoké úrovni si však sportovec po skončení sezony nemůže dovolit netrénovat příliš dlouho, a proto kopřivnickou krasobruslařku čekalo hned několik soustředění. Nejprve to byl kemp v Kravařích, který pořádal právě Evžen Milčinský, kde své bohaté zkušenosti předávali trenér olympijských vítězů Alexander König a Michal Březina s manželkou Danielle. Poté Klára absolvovala soustředění se SCM v Ostravě, tam se spolu s Březinou věnoval krasobruslařům věhlasný arménský trenér Rafael Aratyunyan, a následovalo 14denní soustředění ve švýcarském Flimsu, kde probíhal trénink pod vedením Viktora Kudriavtseva.

Led poté vystřídal týden suché přípravy, po němž se šestnáctiletá krasobruslařka, studentka příborského gymnázia, opět vrátila na ledovou plochu. Nejprve do Nového Jičína a po zahájení sezony na kopřivnickém stadionu již využívá domácího prostředí. Na reprezentačních prověrkách, které proběhly v Příbrami 23. a 24. srpna sice Klára Štěpánová suverénně vyhrála kategorii juniorek, ale již nebyla nominována na závody juniorské Grand Prix. „Dostaly přednost holky, které nemají takové zkušenosti, a Klára bude jezdit náročnější seniorské závody Challenger Series, aby se výkonnostně posouvala a sbírala zkušenosti od starších soupeřek,“ vysvětlila Milčinská.

První závod kopřivnickou krasobruslařku čeká již příští týden v Itálii, kde se mj. představí i loňská evropská šampionka Sofia Samodurová či stříbrná z juniorského mistrovství světa Anna Shcherbaková. Za dva týdny bude následovat závod v Oberstdorfu a ještě jeden seniorský Challenger pak před mistrovstvím ČR. „Klára si musí vyjet i nějaké juniorské body, takže se zúčastní mezinárodních závodů i této kategorie. V prosinci ji čeká republika dospělých, kde se pokusí nominovat na lednové mistrovství Evropy, a v únoru je pak juniorský šampionát a na něm bude usilovat o nominaci na mistrovství světa juniorů,“ prozradila trenérka Milčinská.

Krátký program i volnou jízdu má pochopitelně Klára Štěpánová letos opět těžší. „Do volné má již zařazeno pět trojitých skoků, to už je opravdu hodně těžká jízda. Základem bude je odskákat, od toho se to všechno odvíjí. A pak také musí vydržet zdraví, děláme pro to maximum,“ dodala Milčinská.

Kopřivnické noviny číslo 30/2019 ze dne 05.09.2019