Kopřivnické noviny: Krasobruslařský klub trénoval i o prázdninách

Kopřivnice (cab) – Krasobruslaři FSC Kopřivnice zahájili závodní sezonu o víkendu 15. a 16. října na třetím ročníku Velké ceny Nového Jičína. Tomuto závodu však předcházela náročná letní příprava na suchu i na ledě.

Sezonu 2015/16 končil klub 1. dubna, pak měli krasobruslaři dva týdny volno a hned se začalo s přípravou na novou sezonu, týden na suchu a poté na ledě v Kravařích. Klára Štěpánová, nejlepší kopřivnická krasobruslařka, mistryně ČR kategorie žaček, pak měla v Ostravě soustředění s programem mezinárodní krasobruslařské unie International Development Project, který podporuje mladé talentované krasobruslaře a jejich trenéry z devíti evropských států. Hned na to navázala Štěpánová soustředěním se Sportovním centrem mládeže a Vysokoškolským sportovním centrem. Od května až do srpna klub kombinoval přípravu na suchu v tělocvičně a na hřišti ZŠ Alšova s přípravou na ledě v Kravařích a Novém Jičíně. Na kopřivnický led vyjeli krasobruslaři začátkem srpna, vzhledem k technickým problémům však museli znovu trénovat v Novém Jičíně. Za celé prázdniny si vzhledem k časové náročnosti tréninků krasobruslaři příliš volna neužili, Klára Štěpánová měla dokonce pouze jednotýdenní pauzu.

Právě začátkem srpna Štěpánová absolvovala ještě soustředění s IDP a na konci srpna ji čekaly reprezentační prověrky, aby mohla jezdit juniorské Grand Prix, seriál závodů nejvyšší úrovně této kategorie. Ke splnění Štěpánové chybělo pouze ustát trojitý salchow, ale i přesto je tento výkon obdivuhodný vzhledem k tomu, že tato kopřivnická krasobruslařka by mohla ještě dva roky závodit v kategorii žaček. Podle slov trenérů Milčinských jí však závodění mezi juniorkami posune mnohem dále, než kdyby zůstala v žačkách.

Začátkem října proběhly v Kopřivnici testy výkonnosti, jejichž splnění je podmínkou pro start v soutěžích Českého poháru, a úvodní pohárový závod se konal o víkendu 15. a 16. října v Novém Jičíně. Svůj první větší závod absolvovala Ellen Hanzelková v kategorii nováčků mladších dívek, v nováčcích starších dívkách jela Valerie Marková a v nejmladších dívkách Natálie Siekliková. V kategorii žáků kvůli odhláškám z důvodu nemoci startovali pouze dva krasobruslaři a Jan Anděl, loni ještě mladší žák, obsadil to druhé místo. Také s výkony žaček a juniorek byl trenér Milčinský spokojený. V žačkách vybojovala Tamara Urbanová skvělou desátou příčku, Petra Milčinská svým standardním výkonem skončila 14. a Tereza Marejková obsadila 25. místo. Klára Štěpánová má nejnižší možný věk pro start mezi juniorkami, ale i přesto dokáže porážet starší soupeřky. V Novém Jičíně nestačila jen na Dahyun Ko z Prahy, třetí příčku si vyjela Daniela Závadová, které se poprvé povedl dvojitý axel, a pátá skončila Karolína Kostelníková.

Příští měsíc by měla Klára Štěpánová a Petra Milčinská, stejně jako vloni, soutěžit v Dortmundu, tradičního závodu ve slovinském Celje se však kopřivnický klub letos nezúčastní. V tuzemsku budou důležité závody Českého poháru a samozřejmě vrchol sezony, mistrovství ČR jednotlivých kategorií.